11-12-06

Review Zwartboek

Zwartboek ****

 

Stevige oorlogsthriller

                                  

Van Paul Verhoeven, NL/B/UK/D, 2006 met Carice van Houten, Sebastian Koch, Thom Hoffman, Halina Reijn, Waldemar Kobus, Derek de Lint, Christian Berkel, ...

 

zwartboek zwart

 

zw2Paul Verhoeven voorstellen zal wellicht niet nodig zijn. De Nederlandse regisseur die oa "Turks Fruit", "Robocop" en "Basic Instinct" maakte maar ook flutfilms als "Showgirls" en "Starship Troopers". Met deze film maakt hij een enorm goeie oorlogsthriller die zich afspeelt in Nederland tijdens de laatste maanden van WO II. De film kwam ook in de publiciteit wegens de wanbetalingen of liever het-niet-betalen van de medewerkers omdat al het geld al in de film zat. Je hoeft Paul Verhoeven dan ook het verschil niet uit te leggen tussen de Amerikaanse filmvakbonden en de Europese. Er zijn er namelijk geen in Europa. Voor de werking van filmvakbonden en wat er kan mislopen tijdens het draaien van een film kan je altijd de uitstekende documentaire "Full Tilt Boogie" bekijken, een anderhalf uur onderhoudende documentaire over de pret en miserie tijdens het draaien van de film "From Dusk Till Dawn".

 

Rachel (Carice van Houten) is een Joodse zangeres wiens huis in 1944 plat wordt gebombardeerd. Ze krijgt de kans aangeboden om met het verzet via een boot naar Brussel te reizen. Na een bezoekje aan de notaris om de meest waardevolle bezittingen op te halen, gaat ze aan boord van het schip dat nooit zijn einddoel bereikt. Uiteindelijk belandt ze in het verzet onder leiding van Gerben (Derek de Lint). Het verzet ziet in haar een uitstekend verzetslid, zeker nadat ze een gestapo officier weet te verleiden tijdens een treinreis. Ze infiltreert in het gestapokwartier en weet de officier Müntze (Sebastian Koch) volledig voor zich te winnen. De zoon van Gerben wordt opgepakt door de gestapo en zij kan een microfoon verbergen in het kantoor van de sadistische kapitein Franken.

 

De film duurt bijna 2,5 uur en is op geen enkel moment saai of voorspelbaar. Alles is perfect in detail weergegeven. Het verhaal loopt als een trein en de ene plotwending volgt op de ander. En net als je denkt te weten hoe het einde er zou kunnen uitzien, neemt het verhaal een bocht van 180 graden, tot tweemaal toe zelfs. Knap werk dus van Paul Verhoeven die met de duurste film ooit in Nederland een stevige thriller neerzet.

 

De bloemen mogen ook ruimschoots richting hoofdrolspeelster Carice van Houten nen uit zien, besef je datergen in het kantoor van de sadistische gezonden worden die de rol van Rachel op een zeer knappe wijze neerzet. Dat Verhoeven een Nederlander is, kan je zeer goed merken aan sommige scènes. Sommigen zullen dit erover vinden maar het is best grappig. Geen gebrek dus aan Hollandse humor en blote borsten. Sommige fragmenten die te maken hebben met uitwerpselen zijn echt vettig maar zijn gelukkig op geen enkel moment zo gruwelijk in beeld gebracht als in Le Cercle  geen enkel moment zo gruwelijk in beeld gebracht als geen gebrek.de la merde uit de film "Salò o le 120 giornate di Sodoma"la merde uit de film " van Pasolini.

 

zwartboek4zwartboek450

Commentaren

Ik vind de film leuk, het is ook heel interresant. Je komt wat te weten over vroeger bij de vrouwen uit die tijd, de verraders van de joden en de generalen.
Ook hoe het was met de bevrijding. Ik heb de film nu al 5 keer gezien en ik kan maar niet stoppen met kijken. Het is echt een succesvolle film ;).

Groet Milla !

Gepost door: Milla | 29-03-07

De commentaren zijn gesloten.