13-11-06

Review The Black Dahlia

The Black Dahlia ****

 

Sterk drama

                                  

Van Brian De Palma, USA/D, 2006 met Josh Hartnett, Scarlett Johansson, Aaron Eckhart, Hilary Swank, Mia Kirshner, Mike Starr, Fiona Shaw, ...

dahlia1 TheBlackDahlia

 

 

BlackDahliaVergeet al de negatieve recensies over deze film – en dat zijn er een pak – en vergeet ook de negatieve commentaren in filmprogramma's zoals oa Moviesnackx. Deze film is helemaal niet verwarrend.

 

Brian De Palma, die klassiekers maakte zoals "Carrie", "Scarface" en "The Untouchables", mag opnieuw zijn naam zetten onder een sterke film.

 

Het verhaal speelt zich af in de jaren '40. Bucky (Josh Hartnett) en Lee (Aaron Eckhart) zijn twee agenten die na ze een partijtje boksen, georganiseerd door de politiebond, zeer snel promotie maken en het betere politiewerk mogen verrichten. Bucky wordt al snel kind aan huis bij Lee en Kay (Scarlett Johansson). Ze worden ingeschakeld bij de moord op Elizabeth Short aka "Black Dahlia", een naïeve jonge vrouw met een Hollywood droom. Zij werd in twee stukken teruggevonden, vakkundig gefileerd en haar wangen aan beide zijden opengereten van mondhoek tot oor, de beruchte clownsmile: de nachtmerrie van elke rat, stool pigeon, snitch, squealer en andere kleurrijke synoniemen voor een verklikker. Lee raakt aan de amfetaminen en Bucky loopt in een lesbotent Madeleine (Hilary Swank) tegen het lijf die hem meer weet te vertellen over de "Black Dahlia". Lee zakt ondertussen dieper weg en Kay voelt zich meer en meer aangetrokken tot Bucky.

 

"The Black Dahlia" is gebaseerd op een waargebeurd feit, namelijk de moord op Elizabeth Short. Auteur James Ellroy schreef in 1987 een fictief verhaal over deze moord die na lange omwegen uiteindelijk verfilmd werd door Brian De Palma. Ellroy is het meest bekend voor zijn boek "L.A. Confidential" die succesvol verfilmd werd door Curtis Hanson.

 

De fighting 40-ies muziek, Hartnett's voice-over en de prachtige setting zijn grote meerwaarden voor deze film. De typische lange camerabewegingen van De Palma en sterke scènes zoals de ontdekking van de "Black Dahlia", de scène in het trappenhuis en de boksmatch maken deze film meer dan genietbaar. De Palma had al eerder ervaring met het filmen van een boksmatch, zie hiervoor het spetterende begin van "Snake Eyes".

 

Enkele 'aparte' personages in een film zijn altijd zeer welkom en die zijn hier overvloedig aanwezig. De demente vader van Josh Hartnett die graag duiven afknalt op straat en zowat de ganse stiff upper lip familie van Hilary Swank, met uitzondering van haar zus en met hoogtepunt haar moeder die je nog het best kan vergelijken met Margaret Thatcher na een weekje bierfeesten in München.

 

Deze film is een aanrader. Rekening houdend met het huidig filmaanbod zou het zelfs schandalig zijn hem niet te bekijken. Er wordt veel verteld en er gebeurt veel in deze twee uur durende film. Als je doodmoe naar de film gaat kijken dan ga je het inderdaad wat verwarrend vinden. Een sterke film!

 

Klik op onderstaande foto voor de YouTube trailer van de film

black-dahlia-2

Commentaren

overal waar ik die recensie zie benik er als de kippen bij om alle negaieve kritiek te ontkrachten het is een subliem meesterwerk edoch ge moogt niet groggy zijn om er anar te gan kijken of ge zijt niet meer mee, maar warrig en rommelig is hij aboslut niet, het is kunst! film noir ten top!
de enscenering, de dialogen, de setting, de sfeerschepping, de acteerprestaties van de femme fatales fascinerend, meeslepend, verbijsterend dodelijk
schitterend!

Gepost door: lord cms | 13-11-06

inderdaad! Ben het vergeten te vermelden maar Hilary Swank is zooo sexy in deze film

Gepost door: nico | 13-11-06

wat mij betreft de film van het jaar. enkel scorseses the departed zou deze film nog van een eerste plaats kunnen verstoten. deze film heeft een enigszins ingewikkelde, maar voor de aandachtige kijker duidelijke plot, geweldige acteerprestaties, bakken stijl en sfeer. Dit is een film van een grootmeester op het toppunt van zijn kunnen. ****/****

Gepost door: Horst | 13-11-06

aha goed bekeken :) de naar alle waarschijnlijkheid beste film van het jaar zal maar eind december in de cinema zijn

Gepost door: nico | 13-11-06

the black dahlia Hier op de skynetblogs is er duidelijk meer eensgezindheid over The Black Dahlia dan in de (Vlaamse) pers :) Volgens mij wordt hij trouwens nog beter als je hem een tweede keer kan bekijken.
Ik snap alle kritiek op Brian De Palma ook niet goed, maar dat is al heel zijn carrière zo. Ik blijf fan.

Gepost door: karen | 13-11-06

De commentaren zijn gesloten.