18-10-06

Programma Cult Night, start in november op Kanaal 2

Op de première van “De Nacht van de Wansmaak, The Final Chapter” op het filmfestival te Gent werd mij een poster van Kanaal 2: “Cult Night” in de handen geduwd.

 

Hieronder vind je het programma dat dit najaar start.

Alle films worden zoals gewoonlijk ingeleid door Jan Verheyen:

 

 • vr 03/11/06: willard
 • vr 10/11/06: fade to black
 • vr 17/11/06: the hole
 • vr 24/11/06: 10 rillington place
 • vr 01/12/06: mandingo
 • vr 08/12/06: malefique
 • vr 15/12/06: phone
 • vr 22/12/06: deathwatch
 • vr 29/12/06: basket case
 • vr 05/01/07: oldboy
 • vr 12/01/07: the fog
 • vr 19/01/07: cypher
 • vr 26/01/07: the gathering

Leuk lijstje niet? Sommige zijn mij compleet onbekend.

 

Update 3/11/06

 

In het verleden heb ik niet alle films van CultNight even vlot verteerd, ik denk hierbij spontaan aan die aziatische vechtfilm die zich afspeelde in een gevangenis, maar mijn honger naar alles wat afwijkt van het gemiddelde in filmland verplicht mij er toe om wekelijks mijn eigen kijk op en een korte samenvatting over de vertoonde films neer te pennen.

 

Mocht Jan Verheyen of zijn nederlandse trawant ooit op dit blogje belanden, dan hoop ik dat ze mij niet de aluminium velgen van mijn VW Golf of de kleren van het lijf procederen omwille van het jatten van zijn foto en logo voor eigen gebruik.

 

Elke nieuwe film plaats ik in dezelfde post.

 

Willard

Van Glen Morgan, USA, 2003 met Crispin Glover, R. Lee Ermey, Laura Harring, Jackie Burroughs

 

willard-1

De naam Crispin Glover kon ik niet direct thuisbrengen, maar toen ik z'n foto zag, herkende ik hem meteen van uit de "Charlie's Angels" remakes. De bleke, venijnige man die in de eerste remake met Cameron Diaz en haar vriendinnen vecht in een donker steegje onder opzwepende muziek van "The Prodigy: Smack my Bitch Up". Heerlijk deuntje trouwens. Crispin Glover blijkt in heel wat bekende films meegespeeld te hebben. Ooit speelde hij zelfs George McFly, de vader van Michael J. Fox in de allereerste "Back to the Future". Hij weigerde de rol voor de sequels en won het proces tegen Robert Zemeckis omdat die zijn beelden gebruikte. Eigenaardige persoonlijkheid die Crispin Glover...

 

Willard Stiles (Glover) is een zonderling die voortdurend beschimpt wordt door zijn bedlegerige moeder Henrietta, zijn baas Frank Martin en zowat al zijn collega’s. Maar Willard vindt troost bij zijn ratten, die hij zo getraind heeft dat ze elke taak vervullen die hij hen opdraagt. Wanneer zijn moeder plots overlijdt en hij bovendien ook nog eens wordt ontslagen, blijft Willard met een berg schulden achter en moet hij zijn ouderlijk huis verkopen. Willard zint op wraak: hij geeft zijn ratten de opdracht zijn baas een lesje te leren.

 

Het is geleden van de film "Sitcom" van François Ozon en "Lemming" van Dominik Moll dat ik nog zo veel kleine knaagdieren heb gezien in 1 film.

 

Het geïsoleerd hoofdpersonage met autistische neigingen die voornamelijk fungeert als boksbal voor zijn omgeving, kon zo uit de pen van schrijver Stephen King gevloeid zijn. Op zich de basis van een mogelijke goed verhaal of film, maar van zodra de ratten, na een leerproces van 2 minuten, op bevel op en af koorden lopen en autobanden stuk knagen, is de nieuwsgierigheid naar het verhaal weg. Zeg nu zelf, ratten opleiden klinkt even ridicuul als een blinde leren golfen of een goudvis leren basketten. Crispin Glover acteert wel sterk en het laatste halfuur wordt het opnieuw interessant en spannend.

 

 

10/11/"06

Fade to Black

Van Vernon Zimmerman, USA, 1980 met Dennis Christopher, Tim Thomerson, Gwynne Gilford, Norman Burton, Mickey Rourke, ...

 

dennischristopher

Eric Binford is een stille, schuchtere jongeman met een passie voor films. Zijn droomjob - bediende in een magazijn voor speelfilms - wordt echter grondig verziekt door het gezeur van zijn chef en de pesterijen van zijn collega's. Op een dag kan hij zijn haatgevoelens niet langer onderdrukken: gekleed als één van zijn helden van het witte doek neemt hij wraak.

 

OK, alweer een sociaal gehandicapt hoofdpersonage. Binford bekijkt constant films en wanneer zijn tante genoeg aan zijn kop zaagt, gaat hij werken. In alles rondom hem herkent hij films en hij valt iedereen lastig met filmweetjes waarop niemand echt zit te wachten. Wanneer zijn tante zijn filmprojector omstoot, herinnert hij zich een scène waar iemand met een rolstoel van de trap wordt gegooid en een moment later is zijn eerste moord een feit. Hij ruilt de echte wereld in voor de fantasiewereld van de cinema, verandert zijn naam en zelfs het straatbord van de straat waar hij woont. Nadien vermoordt hij nog een hoertje, zijn collega Mickey Rourke, zijn baas en een filmproducer die hem bedroog. Dit verkleed in Dracula, cowboy Cassidy, een mummie en nog een type gebaseerd op een klassieker.

Alles in deze film verwijst trouwens naar andere films. Elke 5 minuten lanceren ze een filmtitel, er is een inspecteur 'Moriarty', Marilyn Monroe huppelt rond, een grappige douche scène uit Psycho, een studio 'Blow Up' en het einde van de film is identiek aan die van "King Kong", maar dan niet van op de Empire State Building maar wel van op het befaamde cinema complex 'Chinese Theatre'.

 

 

 

  

17/11/"06 

The Hole

Van Nick Ham, UK, 2001 met Thora Birch, Desmond Harrington, Daniel Brocklebank, Keira Knightley, ...

 

hole

Liz, een verward meisje heeft een uit de hand gelopen obsessie voor de populairste jongen van de school. Het verhaal speelt zich grotendeels af in een verlaten legerbunker waarin Liz, Mike en twee andere vrienden van plan zijn enkele dagen te bivakkeren Door het computersysteem te manipuleren denkt de school dat de studenten thuis zijn en hun familie weet niet beter dan dat hun kinderen in de lesbanken zitten. Deze stunt loopt echter compleet uit de hand.

 


 

Zoals Verheyen al aangaf in zijn inleiding, geen verhaal over een door zijn omgeving geteisterde misfit maar een psychologisch drama van een twisted bitch. Het verhaal start met het strompelen van Liz naar haar school na dagen vermist te zijn geweest. Haar jeugdvriendje en zij worden apart verhoord en ze vertellen een compleet tegenstrijdig verhaal, een beetje in de trant van wat we in de film "Basic" zagen. Onvoorspelbare spannende film!!

 

 

24/11/"06

10 Rillington Place

Van Richard Fleischer, UK, 1971 met Richard Attenborough, Judy Geeson, John Hurt, Pat Heywood, ...

 

10rillington

In het na-oorlogse Londen vindt een gezin een huis op 10 Rillington Place. Een niet al te bijzonder flatje met een nogal eigenaardige onderbuurman. Deze man, genaamd John Reginald Christie, heeft namelijk necrofiele neigingen en heeft zijn ogen nu gericht op zijn nieuwe bovenbuurvrouw.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sterke klassieke suggestieve thriller! Richard Fleischer maakte oa de saaie "The Boston Strangler" die ze vorig jaar in de dvd-verhuurcentra binnengooiden en de sequels "Red Sonja" en "Conan II: the Destroyer".

In deze film geen emmers bloed en freaky muziek maar een klassieke degelijke Britse prent waar Richard Attenborough een verschrikkelijk personage vertolkt: een doodgewone landlord met een bizarre hobby. Veelvuldig gebruik van close ups van gezichten: opensperde ogen, de wellust die Attenborough uitstraalt, ...

De beste Fleischer die ik tot nu toe gezien heb!

 

 

 

 

 

1/12/"06

Mandingo

Van Richard Fleischer, USA, 1975 met James Mason, Susan George, Perry King, Richard Ward, Brenda Sykes, ...

 

mandingo

In 1840 wil de Louisiaanse slavendrijver Maxwell een erfgenaam voor het imperium dat hij heeft opgebouwd. Hij regelt een huwelijk tussen zijn zoon en de dochter van de naburige plantage-eigenaar. Als tijdens de huwelijksnacht blijkt dat de vrouw geen maagd meer is, begint een kat en muisspel, waarbij de echtlieden elkaar een hak proberen te zetten door zwarte minnaars te nemen.

 

 

 

 

 

 

 

Een complete foute film! Alles wat je je ooit kan inbeelden omtrent de slavernij in het Zuiden van de USA van zo'n grote 150 jaar geleden, wordt hier in één film gebundeld. Weerzinwekkend in deze huidige politiek correcte tijden, maar als je toch fout gaat in een film kun je maar beter all the way gaan. Zoals Fleischer deed in "Mandingo". De abolitionisten worden bestempeld als de mestkevers van de USA, kleine zwartjes gebruiken als voetmat om de eigen reuma kwijt te spelen, slaven kopen zoals paarden op de beestenmarkt in Anderlecht, stokje smijten en er een kwieke zwarte laten achterlopen, een boksmatch waar zelfs Mike Tyson een puntje kan aan zuigen, een lynchpartij waarbij de neger nog vastgeketend op zijn stoel zit, incest en nog een originele kanibalenscène als slot.

Bij momenten pijnlijk en constant verrassend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8/12/"06

Maléfique

Van Eric Valette, FR, 2002 met Gérald Laroche, Philippe Laudenbach, Clovis Cornillac, Dimitri Rataud, ...

 

gallery_malefique4a

Vier gevangenen in een Franse gevangenis vinden per toeval een magisch boek waarmee zij denken te kunnen ontsnappen. Het gebruik van het mysterieuze boek blijkt echter niet zonder ongewenste bijwerkingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15/12/"06

Pon (Phone)

Van Byeong-ki Ahn, Zuid-Korea, 2002 met Ji-won Ha, Yu-mi Kim, Woo-jae Choi, ... 

 

miniphoto371

Yeong-ju krijgt ongewenste telefoontjes op haar nieuwe nummer. Dat nummer voorspelt weinig goeds, want elke vorige bezitter kwam op een geheimzinnige manier om het leven. Yeong-ju weet de dans ternauwernood te ontspringen...

 

Film die het vooral moet hebben van schrikeffecten van jonge doodsbleke aziatische kinderen die pal voor zich uit zitten te staren op plekken waar je het niet verwacht. Na "The Ring" en "The Grudge" hebben we het al een beetje gehad met dit fenomeen. Aziatische horror is gewoon mijn ding niet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22/12/"06

Deathwatch

Van Michael J. Bassett, UK, 2002 met Jamie Bell, Mike Downey, Laurence Fox, Hugh O'Conor, Matthew Rhys, Andy Serkis, ...

 

 

deathwatch

Tijdens de Eerste Wereld Oorlog raken 9 Engelse soldaten ingesloten achter de vijandelijke linies, alwaar ze zich ophouden in een complex netwerk van Duitse loopgraven. Maar al snel komen ze er achter dat ze niet alleen zijn, en het zijn geen Duitse soldaten...

 

Hoogst originele oorlogs en horrorfilm. Een zeldzame combinatie. Een groepje soldaten komen in de hel van de hel terecht. Ze veroveren een geïsoleerde loopgravencomplex en komen hierdoor in een soort niemandsland waar ze vooral tegen zichzelf moeten vechten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29/12/"06

Basket Case

Van Frank Henenlotter, USA, 1982 met Kevin Van Hentenryck, Terri Susan Smith, Beverly Bonner, Robert Vogel, Diana Browne, Lloyd Pace, ...

 

B00005KH

Een gescheiden Siamese tweeling (de één een gezonde jongeman, de ander een afzichtelijk monstertje dat in een rieten mand wordt vervoerd) neemt wraak op de artsen die de operatie uitvoerden...

 

 

Een amusante horrorfilm van begin jaren 80. De trucage is om je ziek te lachen. De hoofdrolspeler lijkt bij momenten fel op Rob Lowe in films van diezelfde periode. De hoofdrolspeler Kevin Van Hentenryck zou momenteel werkzaam zijn als beeldhouwer, een hobby waar ik mij vorig jaar tijdens het verlof ook mee bezig gehouden heb tijdens een creatieve opstoot. Ideaal om de tijd te verdrijven. De man zwerft door de straten van NY met zijn picnic mand in de hand op zoek naar de 2 dokters die verantwoordelijk zijn voor de scheiding van hem en zijn tweelingbroer. Zijn tweelingbroer ligt in de mand en kan je best vergelijken met een losgeslagen kwaadaardige tumor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

05/01/"07

Oldboy

Van Chan-wook Park, Zuid-Korea, 2003 met Min-sik Choi, Ji-tae Yu, Hye-jeon Kang, Dae-han Ji, ...

 

200px-Oldboy_movie

Zowaar een film uit de grote IMDB Top 250, momenteel #120

Zonder te weten waarom zit Oh Dae-su vijftien jaar lang vast in een speciale gevangenis. Hij heeft geen contact met de buitenwereld en is de waanzin nabij. Op een dag wordt hij wakker op het dak van een appartementsgebouw; hij is zonder enige waarschuwing weer vrijgelaten. Vastberaden gaat Oh op zoek naar de reden van zijn gevangenschap. Maar als hij hoort dat zijn vrouw tijdens zijn afwezigheid werd vermoord, zweert hij wraak.

 

 

 

 

 

 

 

 

12/01/"07

The Fog

Van John Carpenter, USA, 1980 met Adrienne Barbeau, Jamie Lee Curtis, Janet Leigh, John Houseman, Tom Atkins, ...

 

dvdd-fog

Een vreemde mist overviel honderd jaar geleden in Antonio Bay een schip en bracht dit tot zinken. Bij de viering van het honderdjarig bestaan van het havenstadje Antonio Bay gaan spontaan om middernacht overal apparaten werken en trillingen ontstaan. Ook verschijnt er voor de kust een mistbank waaruit de geesten van in 1880 gestorven bemanning komen die wraak willen nemen op het stadje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19/01/"07

Cypher

Van Vincenzo Natali, USA, 2002 met Jeremy Northam, Lucy Liu, Nigel Bennett, David Hewlett, Kari Matchett, ...

 

cypher

Morgan Sullivan solliciteert bij Digicorp en reist voor dit bedrijf al snel van lezing naar lezing en neemt alle toespraken op voor spionagedoeleinden. Op één van zijn 'missies' ontmoet hij de mysterieuze Rita (Lucy Liu), die de ware bedoeling van Digicorp aan hem onthult. Morgan bevindt zich plotseling in een gevaarlijk steekspel tussen machtige bedrijven die over lijken gaan om de concurrentie een slag voor te zijn. Wie is er nog te vertrouwen in een wereld waar alles draait om macht en informatie?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26/01/"07

The Gathering

Van Brian Gilbert, UK, 2002 met Christina Ricci, Ioan Gruffudd, Stephen Dillane, Kerry Fox, Robert Hardy, ...

 

gathering

De Amerikaanse Cassie Grant is op weg naar het Engelse dorpje Glastonbury als ze wordt aangereden door een auto. Eenmaal bijgekomen in het ziekenhuis blijkt dat ze haar geheugen kwijt is. Ze wordt opgevangen door Simon en Marion. Simon blijkt bezig te zijn met een opgraving van een kerk uit de 1e eeuw, die boordevol zit met afbeeldingen van mensen rondom een Christusfiguur die, zoals Cassie uitvindt, allemaal getuige waren van historische, dramatische gebeurtenissen. Cassie heeft merkwaardige visioenen en gaat op onderzoek uit en komt voor vreemde verrassingen te staan.

Commentaren

Mja, het is toch al een stuk minder dan de eerste seizoenen van cult night ...
veel Amerikaanse stuff uit de jaren 2000 ... ik had het er meer voor toen hij obscure dingen uit de jaren 70-80 toonde en daar zijn er zeker nog genoeg van.

Gepost door: dvb | 24-10-06

Jammer dat hij idd niet meer zijn best gedaan heeft. Mss mocht hij niet van de directie.
De nacht van de wansmaak enkele weken geleden was wel dik in orde!

Gepost door: nico | 24-10-06

je het is niet meer zo goed als vorig jaar
het zijn geen echte horrors meer
maarja het blijft wel goe hoor ma ik hoop dat volgend jaar beter is en dat er filmnightspecial is

Gepost door: as | 05-11-06

horror wel ja, het is mss geen pure horror maar het zijn toch op z'n zachtst gezegd speciale films

Gepost door: nico | 05-11-06

De commentaren zijn gesloten.